اجتماعیخبر اولسیاسی

سایه پ.ک.ک بر روند ادغام «قسد» و دولت انتقالی سوریه در مناطق شمالی

سازمان کُردی موسوم به «جوانان انقلابی» با افزایش فعالیت‌های خود و هدف قرار دادن نمادهای دولتی، به اصلی‌ترین مانع در مسیر توافقات جدید برای ادغام نیروهای دموکراتیک سوریه «قسد» در بدنه دولت جدید سوریه تبدیل شده است.

میدل ایست نیوز: سازمان موسوم به «جوانان انقلابی» که در زبان کردی با نام «جوانان شورشگر» شناخته می‌شود، از سال ۲۰۱۱ فعالیت خود را در مناطق کردنشین سوریه آغاز کرده و پیوندهایی ایدئولوژیک و عمیق با «حزب کارگران کردستان» (PKK) دارد و تحت نظارت مستقیم «باهوز اردال» از فرماندهان ارشد اعزامی این حزب به سوریه تأسیس شده است.

به گزارش الجزیره، در آوریل ۲۰۲۶، اعضای این سازمان دست به اقدامات تحریک‌آمیز جدیدی علیه مقرهای امنیتی دولت در قامشلی زدند که از جمله آن‌ها می‌توان به پایین کشیدن پرچم سوریه و برافراشتن پرچم «قسد» اشاره کرد.

این اقدامات در حالی صورت می‌گیرد که فرآیند ادغام نیروهای قسد در ارتش سوریه با پیشرفت‌هایی همراه بوده است.

از سوی دیگر، هنوز مشخص نیست که آیا این رفتارها با هماهنگی قسد یا جناحی ناراضی از فرآیند ادغام در داخل این نیروها انجام شده یا اینکه صرفاً تصمیمی مستقل از سوی سازمان «جوانان انقلابی» و بدون هیچ‌گونه هماهنگی قبلی بوده است.

بر اساس گزارش‌های منتشره، فعالیت‌های این سازمان که در ماه مه ۲۰۱۵ تأسیس شد، در مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه شدت یافته است به طوری که نمایندگان این سازمان در اظهارات خود تأکید کرده‌اند: از مدیریت خودگردان که بازوی اداری قسد محسوب می‌شود، مجوز رسمی فعالیت دریافت کرده‌اند.

منابع خبری اعلام کردند: هرچند سازمان «جوانان انقلابی» در مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه «قسد» فعالیت می‌کند و نهادهای «مدیریت خودگردان» در این مناطق گسترده شده‌اند، اما این سازمان همچنان ساختار متمایز خود را حفظ کرده و از نهادهای امنیتی مدیریت خودگردان موسوم به آسایش، مستقل باقی مانده است.

این منابع تاکید کردند: این سازمان عملیات‌ها و فعالیت‌های خود را تنها بر اساس دستورات رهبری خاص خود و بدون دخالت فرماندهی «قسد» یا «آسایش» اجرا می‌کند.

سازمان جوانان انقلابی در اواخر سال ۲۰۱۱ تحت نظارت مستقیم «باهوز اردال» که با نام فهمان حسین نیز شناخته می‌شود، تأسیس شد در حالی که او یکی از فرماندهان ارشد حزب کارگران کردستان (PKK) بود که از سوی این حزب به سوریه اعزام شده بود. او همچنین نقش محوری در تشکیل و آموزش یگان‌های مدافع خلق کُرد ایفا کرده است که اکنون ستون فقرات نیروهای قسد محسوب می‌شوند.

نکته قابل توجه این است که «مظلوم عبدی» در ابتدای تأسیس این سازمان، مدتی رهبری آن را بر عهده داشت و بعدها به فرماندهی کل نیروهای قسد رسید.

در همین حال، فعالان کُرد سوری و اعضای سابق پ‌ک‌ک، سازمان جوانان انقلابی را قدرتی فراتر از قدرت قسد و سازمانی «فوق قانون» در مناطق تحت سلطه مدیریت خودگردان توصیف می‌کنند.

تحقیقات و گزارش‌ها نشان می‌دهند: نیروهای دموکراتیک سوریه «قسد» علی‌رغم هماهنگی‌های موجود، تعمداً نوعی ابهام را در رابطه خود با سازمان «جوانان انقلابی» حفظ کرده‌اند تا ضمن خودداری از محکومیت صریح اقدامات آن‌ها، از فعالیت‌های امنیتی این گروه به نفع خود بهره‌برداری کنند چنان‌که حضور و حمایت علنی مظلوم عبدی در مراسم‌های این سازمان در سال ۲۰۲۲ نیز مؤید این پیوند است.

برآوردها حاکی از آن است که این تشکیلات با جمعیتی بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ عضو، نفوذ گسترده‌ای در لایه‌های نظامی، امنیتی و ایدئولوژیک منطقه دارد در حالی که با تمرکز بر جذب و به‌کارگیری نوجوانان و کودکان پسر و دختر به عنوان نیروهای مسلح، مورد انتقاد شدید نهادهای حقوق بشری قرار گرفته است.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + 18 =

دکمه بازگشت به بالا