خبر اولسیاسی

فایننشال تایمز: فشار واشنگتن برای حذف شبه‌نظامیان از بدنه دولت آینده عراق

روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» در گزارشی فاش کرد، امریکا با استفاده از اهرم‌های سنگین اقتصادی، سیاستمداران ارشد عراقی را تحت فشار قرار داده است تا دولتی فاقد نمایندگان گروه‌های مسلح تحت حمایت ایران تشکیل دهند.

میدل ایست نیوز: مقامات امریکایی در نشست‌های هفته‌های اخیر با رهبران سیاسی عراق که مسئول تشکیل دولت آینده هستند، خواستار ارائه یک طرح فوری و معتبر برای خلع سلاح گروه‌های مسلح شده‌اند به گونه‌ ای که تهدید کرده اند در صورت عدم تحقق این خواسته، اقدامات تنبیهی شدیدی را علیه بغداد به اجرا خواهند گذاشت.

به گزارش شفق نیوز، سه منبع آگاه تأیید کردند تهدیدات امریکا شامل اقدامات اقتصادی از جمله کاهش ارسال محموله‌های نقدی دلار است که از درآمدهای نفتی عراق در فدرال رزرو تأمین می‌شود در حالی که یکی از منابع، چنین اقدامی را «گزینه هسته‌ای» توصیف کرده است که می‌تواند منجر به فروپاشی ثبات اقتصادی عراق شود.

بر اساس این گزارش، تنش‌ها با واشنگتن پس از آن بالا گرفت که «عدنان فیحان»، عضو سابق عصائب اهل الحق که اکنون رهبری شاخه سیاسی آن را بر عهده دارد، ماه گذشته به عنوان نایب‌رئیس اول پارلمان انتخاب شد، آن هم در کشوری که طبق این گزارش آخرین سنگر نفوذ ایران در خاورمیانه توصیف شده است.

این گزارش به نقل از یک منبع آگاه تصریح کرد: سفارت امریکا کنترل خود را کاملاً از دست داد و به ما اعلام کرد این یک رفتار خصمانه و اقدامی تحریک‌آمیز است و خواستار جایگزینی او شدند.

در این گزارش آمده است، «چارچوب هماهنگی» با کسب بیشترین آرا، فرآیند تشکیل دولت را هدایت می‌کند. این ائتلاف شامل اعضای چندین گروه شبه‌نظامی است که امریکا آن‌ها را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده است. اگرچه شبه نظامیان این گروه‌ها اکنون کمتر در سطح شهر دیده می‌شوند، اما نفوذ قدرتمندی در عراق دارند و بخشی از بدنه دستگاه‌های امنیتی دولت شده‌اند. عصائب اهل الحق یکی از بانفوذترین این گروه‌هاست که تلاش می‌کند چهره‌ای سیاسی از خود ارائه دهد و در دولت قبل نیز وزیر داشت.

شاخه سیاسی عصائب اهل الحق(ائتلاف صادقون) پس از کسب رتبه سوم در انتخابات، مانند دیگر گروه‌ها، به دنبال گسترش حضور خود در دولت و نهادهای حاکمیتی و همچنین تعمیق گفتگو با پایتخت‌های غربی است در حالی که کشورها همچنان نسبت به تعامل با گروهی که از سوی امریکا تروریستی شناخته شده،است احتیاط می‌کنند.

در این گزارش آمده است، دولت دونالد ترامپ هنوز سفیر جدیدی در بغداد مانند بسیاری از پایتخت‌های کلیدی دیگر تعیین نکرده است ضمن آنکه «مارک ساوایا»، گزینه ترامپ برای اعزام به عنوان فرستاده ویژه به عراق، هنوز تاییدیه کنگره را دریافت نکرده و تحلیلگران معتقدند نفوذ او محدود است.

این گزارش با اشاره به تخلیه پایگاه عین الاسد تصریح کرده است، نیروهای امریکایی چند روز پیش به‌طور کامل از خاک عراق تحت کنترل دولت فدرال عقب‌نشینی کرده‌اند، اما در اقلیم کردستان باقی خواهند ماند.

«رناد منصور»، پژوهشگر مرکز چتم هاوس انگلیس در این خصوص اظهار داشت:عراق بیش از هر زمان دیگری در دهه‌های گذشته از رادار اولویت‌های امریکا خارج شده اما با این حال دولت ترامپ همچنان به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر نحوه تشکیل دولت بسیار تأثیرگذار است.

همچنین «ویکتوریا تایلور»، مقام سابق وزارت خارجه امریکا، معتقد است سیاست دولت ترامپ در قبال عراق، بیش از آنکه تحت تأثیر رابطه با خود عراق باشد، ناشی از موضوع ایران است.

این گزاش فاش کرد، از زمان انتخاب فیحان، مقامات امریکایی تمامی جلسات با متحدانی را که به او رأی داده‌اند، متوقف کرده و فهرستی از نمایندگانی را ارائه داده‌اند که تمایلی به حضور آن‌ها در دولت ندارند.

مقامات امریکایی علاوه بر درخواست برای برکناری فیحان، خواستار تسریع در برنامه‌های خلع سلاح گروه‌های مسلح شیعه هستند.

مارک ساوایا نیز اخیراً در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد: وزارت خزانه‌داری امریکا تراکنش‌های نهادهای عراقی مشکوک به ارتباط مالی با «فعالیت‌های تروریستی» را بازنگری خواهد کرد.

منابع مطلع تاکید کردند، واشنگتن تهدید کرده است اگر بغداد خواسته‌های امریکا را نپذیرد، ارسال دلار به عراق را قطع خواهد کرد.

این در حالی است که اقتصاد عراق از سال ۲۰۰۳ بر پایه توافق ویژه‌ای استوار است که طبق آن، واشنگتن سالانه میلیاردها دلار نقد حاصل از فروش نفت عراق را که در فدرال رزرو سپرده‌گذاری شده است، با پروازهای ماهانه به بغداد می‌فرستد.

عراقی‌ها بیم دارند که قطع این محموله‌ها منجر به بی‌ثباتی و بحران اقتصادی شدید شود. یکی از منابع می‌گوید: به ما گفتند اگر خواسته‌هایشان را برآورده نکنیم، امریکا آماده کمک به عراق نخواهد بود.

این تهدیدها، در کنار ترس از اقدام نظامی احتمالی امریکا و اسرائیل، سیاستمداران عراقی را به پذیرش برخی از مطالبات سوق داده است.

در همین حال برخی منابع مدعی شدند، چارچوب هماهنگی و عصائب اهل الحق برای جایگزینی فیحان اعلام آمادگی کرده‌اند.

یکی از این منابع تصریح کرد: بهتر است در این مورد کوتاه بیاییم تا اینکه مجبور شویم در جای دیگری امتیاز بدهیم.
با این حال، موضوع خلع سلاح همچنان حساس‌ترین مسئله است اما شبه‌نظامیان معتقدند تسلیحات آن‌ها برای دفاع از عراق ضروری است.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است، چارچوب هماهنگی پیشنهاد داده است طرح خلع سلاح تدریجی دو ساله پس از تشکیل دولت اعلام شود، به این امید که موضوع تا پیش از اجرا اهمیت خود را از دست بدهد، اما واشنگتن خواستار اقدامات فوری شده است.

ویکتوریا تایلور مقام سابق وزارت خارجه امریکا بر این باور است که این مطالبات با اهداف این دولت همسو است و این پرسش را مطرح کرده است که در سایه ضعف ایران و ترس شبه‌نظامیان از ترامپ و اقدامات احتمالی او، چرا ایالات متحده نباید تا جای ممکن فشار بیاورد؟

منبع
شفق نیوز

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − یک =

دکمه بازگشت به بالا